Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην πΓΔ της Μακεδονίας

Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην πΓΔ της Μακεδονίας

Συμβουλευτικός ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος-

Ναι ή όχι στην ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοί την Συμφωνία των Πρεσπών είναι το ερώτημα

Το Κοινοβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, θα είναι συμβουλευτικό και οι πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν με “ναι” ή “όχι” στο ερώτημα εάν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της πΓΔ της Μακεδονίας και της Ελλάδας .

Οι 68 βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με ψηφοφορία στο τέλος της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησες στις 15.30 τοπική ώρα και διήρκεσε για πάνω από μία ώρα. Οι εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι 72 βουλευτές θα στήριζαν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, όμως τέσσερεις απ’ αυτούς δεν προσήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE απείχαν από τη διαδικασία και επομένως δεν υπήρχαν αρνητικοί ψήφοι ή παρόν.  Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές του VMRO-DPMNE ήταν παρόντες στην αρχή της συνόδου και μάλιστα πρότειναν διάφορες τροπολογίες για να αλλάξουν τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος και του θέματος του δημοψηφίσματος. Αυτές οι τροπολογίες όμως απορρίφθηκαν ομόφωνα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία./ΙΒΝΑ