Στην Αθήνα προσεχώς Αμερικανός αξιωματούχος για τα ενεργειακά

Στην Αθήνα προσεχώς Αμερικανός αξιωματούχος για τα ενεργειακά

Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα, μετά τις Βρυξέλλες, το Κίεβο και την Βαρσοβία, ο Francis R. Fannon, Assistant Secretary of the State Department’s Bureau of Energy Resources.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη της κυβέρνησης και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας.

Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο για την Ευρώπη.

Έμφαση, όπως επισημαίνεται, αναμένεται να δοθεί στην προσπάθεια της Ουάσινγκτον να στηρίξει την Ουκρανία και τον ενεργειακό τομέα της χώρας, όπως επίσης στην στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στις χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις πηγές τροφοδοσίας της αγοράς φυσικού αερίου, να εξασφαλίσουν εναλλακτικές οδούς για την εισαγωγή και εξαγωγή του φυσικού αερίου προς και από την Ευρώπη και να εμπλουτίσουν το ενεργειακό τους ισοζύγιο.

Ο Francis R. Fannon, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, επιβλέπει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά στην ενέργεια και την εθνική ασφάλεια και προάγει τα συμφέροντα των ΗΠΑ με γνώμονα την διασφάλιση, ότι οι ενεργειακοί πόροι προορίζονται για την δημιουργία οικονομικών ευκαιριών και για την δημιουργία συνθηκών που εξασφαλίζουν την σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησαν στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείς, οι προκαταρκτικές εργασίες – εν μέσω έντονης διπλωματικής αντιπαράθεσης ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού- για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream ΙΙ, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Λιθουανία, η Πολωνία και η Τσεχία αντιτίθενται ανοιχτά στην υλοποίηση του σχεδίου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν είναι εμπορικά βιώσιμο και το οποίο υπηρετεί αποκλειστικά πολιτικές σκοπιμότητες, ότι δηλαδή αποσκοπεί στο να ενισχύσει την ρωσική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Την ίδια ώρα, Ουκρανία και ΗΠΑ θεωρούν τον αγωγό Nord Stream ΙΙ ευθεία απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης…. / IBNA