Ελλάδα και πΓΔΜ έρχονται πιο κοντά με… αγωγό

Ελλάδα και πΓΔΜ έρχονται πιο κοντά με… αγωγό

Η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Θεσσαλονίκης στο Negotino, με πρωτοβουλία του ΔΕΣΦΑ, φαίνεται πως επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Ελλάδα και πΓΔΜ βρίσκονται σε επαφή από τον Οκτώβριο του 2016, με σκοπό την διασύνδεση των Συστημάτων Φυσικού Αερίου των δυο χωρών.

Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει μάλιστα μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Σιδηρόκαστρο και την Νέα Μεσημβρία, στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ, βρέθηκε αντιπροσωπεία της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων (MER Skopje) της πΓΔΜ προκειμένου να ενημερωθεί, από υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής επιχείρησης, σχετικά με την λειτουργία και την συντήρηση των εγκαταστάσεων, τον σχεδιασμό και την διαχείριση έργων κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, για τις μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες που προσφέρει ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου αλλά και για το σύστημα εκπαίδευσης που εφαρμόζει για το προσωπικό του.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, τα στελέχη της MER Skopje ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Λειτουργίας & Συντήρησης του Μετρητικού Σταθμού Συνόρων Σιδηροκάστρου και του Κέντρου Λειτουργίας & Συντήρησης Βορείου Ελλάδος, όπου ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τους επικεφαλής των εγκαταστάσεων για την λειτουργία τους.

Στόχος του ΔΕΣΦΑ, όπως επισημάνθηκε, είναι η δημιουργία μίας «ενεργειακής γέφυρας συνεργασίας» με την πΓΔΜ, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας και στις δυο χώρες.

Κέντρο εκπαίδευσης ΔΕΣΦΑ

Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη.

Το έργο της διασύνδεσης με τη γείτονα περιλαμβάνεται στο υπό έγκριση Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2026 του ΔΕΣΦΑ.

Πρόκειται για έναν νέο Κάθετο Διάδρομο, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό μπορεί να επεκταθεί μελλοντικά μέχρι τη Σερβία.

Για το ίδιο έργο, πάντως, φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά της εταιρείας «Windows International Hellas SA», η οποία είναι θυγατρική της «Windows International SA», με έδρα το Λουξεμβούργο. Η εν λόγω εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για χορήγηση άδειας υπηρεσιών γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου (δηλαδή αγωγού), η οποία επιτρέπει την πρόσβαση σε τρίτους (TPA), με σκοπό να τροφοδοτήσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην πΓΔΜ με φυσικό αέριο προερχόμενο από το ελληνικό δίκτυο…. / IBNA