Στα χέρια των Snam, Enagás και Fluxys περνά ο ΔΕΣΦΑ

Στα χέρια των Snam, Enagás και Fluxys περνά ο ΔΕΣΦΑ

Η κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ, απέκτησε το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, έπειτα από την υπογραφή στην Αθήνα της σύμβασης  με το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Για «εξαιρετική συμφωνία που συμβάλλει στην είσοδο της χώρας στην νέα εποχή της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσία των επικεφαλής της Snam, Marco Alverà, της Enagás, Marcelino Oreja και της Fluxys, Arno Büx.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η κοινοπραξία αναδείχθηκε νικήτρια στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και πως η συμφωνία υπεγράφη έπειτα από τις εγκρίσεις που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, υπόκειται, μεταξύ άλλων, στην οριστικοποίηση της εσωτερικής αναδιοργάνωσης που απαιτείται ώστε το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να γίνουν άμεσοι μέτοχοι στον ΔΕΣΦΑ και στην πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ υπό την νέα ιδιοκτησία από την ΡΑΕ.

Σε ανακοίνωση της κοινοπραξίας «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς και για το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενώ μπορεί επιπλέον να αναδειχθεί σε κόμβο φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη. Χάρη στην στήριξη των Snam, Enagás και Fluxys, ο ΔΕΣΦΑ θα είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί πλήρως την στρατηγική του θέση στην Μεσόγειο».

Επιπλέον στόχοι είναι η στήριξη μίας οικονομίας απαλλαγμένης από την χρήση άνθρακα, με την εισαγωγή, για παράδειγμα, ανανεώσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο, η δημιουργία μίας αληθινής κοινής ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη και η ανάπτυξη νέων χρήσεων φυσικού αερίου, όπως το συμπιεσμένο φυσικό αέριο για τα αυτοκίνητα ή το LNG για τα φορτηγά και τα πλοία…. / IBNA