Πιάνουν δουλειά «προσεχώς» τα γεωτρύπανα της Εxxon Mobil στην Κύπρο

Πιάνουν δουλειά «προσεχώς» τα γεωτρύπανα της Εxxon Mobil στην Κύπρο

Στις 30 Ιουλίου, η Λευκωσία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στην κοινοπραξία των εταιρειών Εxxon Mobil – Qatar Petroleum για να προχωρήσει στην συνέχεια – και πιο συγκεκριμένα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2018- στην διενέργεια διερευνητικών γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», πρώτο μέλημα της κοινοπραξίας είναι η διερεύνηση του πεδίου «Δελφίνη» και στην πορεία, αναλόγως των ευρημάτων, των πεδίων «Ανθεία», νοτιότερα, και «Γλαύκος», βορειότερα.

Η αμερικανική Exxon Mobil, με χρονικό ορίζοντα τον Νοέμβριο, φέρεται να έχει ολοκληρώσει όλη την φάση της προεργασίας και να έχει εξασφαλίσει την πραγματοποίηση των δύο, κατά το πρώτο στάδιο, γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10, έχοντας προμηθευτεί το κατάλληλο γεωτρύπανο.

Το εν λόγω γεωτρύπανο, το οποίο «τελεί» υπό βρετανική σημαία, καθώς ανήκει σε ναυτιλιακό κολοσσό με έδρα το Λονδίνο και την Κύπρο, προσφέρει την δυνατότητα διενέργειας γεωτρήσεων σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια, σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά και μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων.

Επιπλέον, η Exxon Mobil προέβη στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία Medserv Energy, η οποία προσφέρει ποικίλες υπηρεσίες στο λιμάνι της Λάρνακας για την υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, σε πρώτη φάση, το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στην δραστηριότητα της έτερης κοινοπραξίας, των εταιρειών ΕΝΙ και Total, και στο κοίτασμα «Καλυψώ»…. / IBNA