Βραβεύονται Τσίπρας και Zaev στο Μόσταρ τη Δευτέρα.

Βραβεύονται Τσίπρας και Zaev στο Μόσταρ τη Δευτέρα.

Στο Μόσταρ της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης θα βρεθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου θα βραβευθεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της χώρας Denis Zvizdic μαζί με τον Πρωθυπουργό της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev και τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Duško Marković. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία.

Η εκδήλωση στο Μόσταρ θα λάβει χώρα στην «Stari Most» (Παλιά Γέφυρα) στη γέφυρα που καταστράφηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1993 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας ύστερα από 427 χρόνια ύπαρξης. Ύστερα από το τέλος του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου κατασκευάστηκε αρχικά στη θέση της κατεστραμμένης Stari Most μια προσωρινή κρεμαστή γέφυρα. Η Παγκόσμια Τράπεζα, η UNESCO, το Ίδρυμα Αγά Χαν και το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων σχημάτισαν μια συμμαχία για να επιβλέπουν την επανακατασκευή της Stari Most και του παλαιού κέντρου του Μόσταρ. Στο μέτρο του δυνατού χρησιμοποιήθηκαν οι αυθεντικοί ογκόλιθοι της γέφυρας του 1566 όπου υπήρχαν ακόμα και ήταν αξιοποιήσιμοι. Η επίσημη επαναλειτουργία της γέφυρας έγινε στις 23 Ιουλίου του 2004 με παρόντες εκπρόσωπους από 60 χώρες.

Η Stari Most είναι το πρώτο μνημείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στον κατάλογο της UNESCO. H UNESCO περιέγραψε τη γέφυρα σαν «Σύμβολο συμφιλίωσης και διεθνούς συνεργασίας… σύμβολο της συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών, πολιτισμών και εθνοτήτων.»

Το Κέντρο Ειρήνης και Πολυεθνοτικής Συνεργασίας κάθε χρόνο την ημέρα της επαναλειτουργίας της Stari Most πραγματοποιεί εκδηλώσεις συμβολικού χαρακτήρα, τιμώντας πολιτικούς που συνέβαλαν στην ειρήνη και την συνεργασία.

Οι τέσσερεις Πρωθυπουργοί θα υπογράψουν τον Καταστατικό Χάρτη για την Ειρήνη του Μόσταρ, που υπογράφηκε από τον Πρωθυπουργό της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev πέρυσι και πριν από δύο χρόνια από τον τότε Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, στην παλιά πόλη του Μόσταρ ενώ θα υπάρξει συμβολικός περίπατος στη Stari Most. Επίσης θα τους απονεμηθούν τα βραβεία «Mostar Peace Connection» και «Mimar Mira» (Οικοδόμος της Ειρήνης)./IBNA