Ο Τραμπ βρήκε την λύση: «Εμπορικός πόλεμος» για φθηνή βενζίνη…

Ο Τραμπ βρήκε την λύση: «Εμπορικός πόλεμος» για φθηνή βενζίνη…

Προσπάθειες να διατηρηθούν σε σταθερά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου, διεθνώς, καταβάλει ο ΟΠΕΚ και οι χώρες παραγωγοί εκτός του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά, προς όφελος των παραγωγών, των καταναλωτών και εν γένει, της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Ελέγχου Επιτροπή – Joint OPEC/Non-OPEC Ministerial Monitoring Committee (JMMC) επαναβεβαίωσε την πρόθεση της να καταβάλει άοκνες προσπάθειες για να επιτευχθεί ένα συνολικό επίπεδο συμμόρφωσης που δεν θα είναι χαμηλότερο από το 100%. Επιπλέον, αποφάσισε να διεξαγάγει εφεξής μηνιαίες συναντήσεις με στόχο την πιο στενή παρακολούθηση των συνθηκών της αγοράς και την λήψη κατάλληλων μέτρων αντίδρασης» τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ και οι δέκα χώρες πετρελαιοπαραγωγοί εκτός του οργανισμού αποφάσισαν να πραγματοποιούν προσαρμογές στην παραγωγή περίπου 1,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την επιτάχυνση της σταθεροποίησης της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.

«Εάν θέλετε να ρίξετε τις τιμές της βενζίνης, ξεκινήστε έναν εμπορικό πόλεμο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απογοητευμένος από την αδυναμία του ΟΠΕΚ να τον βοηθήσει, φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο για την μείωση των τιμών της βενζίνης: την έναρξη και την κορύφωση ενός εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου.

Με λιγότερα αγαθά να μετακινούνται σε όλο τον πλανήτη, θα χρειαστεί ένας μικρότερος αριθμός πλοίων, αεροσκαφών και φορτηγών για να τα μεταφέρουν, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, η επιλογή αυτή κρύβει πολλές άλλες παραμέτρους που λειτουργούν σε βάρος της παγκόσμιας οικονομίας.

Αυξήσεις, εν τω μεταξύ, της τάξης -κατά μέσο όρο- του 5,8% στην τιμή του φυσικού αερίου θα ισχύσουν για τους οικιακούς καταναλωτές από τον Αύγουστο στην Ρουμανία.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που χρειάστηκε να επιβληθούν στην λειτουργία της αγοράς ενέργειας στην Ρουμανία και ειδικότερα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου τον Απρίλιο του 2017…. / IBNA