Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Εκπρόσωπο Τύπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Εκπρόσωπο Τύπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ

Με σκληρή ανακοίνωση απάντησε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ για την απέλαση των δυο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δυο, που φέρετε να έχουν εμπλακεί αρνητικά στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφέρει η δήλωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.»

Νωρίτερα η Εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Maria Zaharova σε δηλώσεις της χαρακτήρισε τις ενέργειες όπως η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, τονίζοντας πως αμαυρώνονται οι διμερείς σχέσεις Αθήνας – Μόσχας.

«Τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος» σημείωσε η Εκπρόσωπος, ενώ επεσήμανε ότι η Αθήνα σύρθηκε από μια βρώμικη προβοκάτσια σε βάρος της Μόσχας./ΙΒΝΑ