«Επιθετική πολιτική» επιλέγει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

«Επιθετική πολιτική» επιλέγει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Με «ανανεωμένο» δόγμα στον τομέα της Ενέργειας επανέρχεται η Άγκυρα, έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων τους από τα μέλη τού νεοσυσταθέντος υπουργικού σχήματος, της «νέας» εποχής της διακυβέρνησης του Recep Tayip Erdogan.

Ο Fatih Dönmez παρέλαβε την σκυτάλη από τον Berat Albayrak ως επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, δεσμευόμενος στην ουσία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Akşam, να δώσει συνέχεια στο έργο του προκατόχου του, επικαιροποιώντας, ωστόσο, τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Άγκυρα, όσον αφορά στις προτεραιότητες και στις επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ολοκλήρωση των «βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων» της τουρκικής ενεργειακής πολιτικής, όπως έχουν οριστεί από το «Εθνικό Έγγραφο για την Ενέργεια και την Μεταλλευτική Πολιτική», θα τηρηθούν ως έχουν, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή. «Στην νέα εποχή» αναμένεται να δοθεί έμφαση σε μία «επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο», με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή.

Έρευνες από τον επόμενο μήνα

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία αναμένεται μέσα στο ακριβώς επόμενο χρονικό διάστημα – ορίζεται συγκεκριμένα ως ο επόμενος μήνας- να προχωρήσει στην διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με σκοπό τον εντοπισμό νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου χάρη στην συνδρομή της τουρκικής ΤΡΑΟ (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı -Turkish Petroleum Corporation) και του σκάφους Fatih.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αναμένεται να παραλάβει το δεύτερο ερευνητικό σκάφος που θα προσθέσει στο ενεργητικό της, προκειμένου να φέρει εις πέρας από εδώ και στο εξής, κάθε χρόνο, δύο αποστολές στην Μαύρη Θάλασσα και δύο στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας διερευνητική γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από το τέλος του χρόνου, συγκεκριμένα το προγραμματίζουμε να συμβεί μέσα στο 2018» είχε δηλώσει ο πρώην αρμόδιος υπουργός, Berat Albayrak, τον Απρίλιο, σημειώνοντας, όπως καταγράφεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι «είμαστε αισιόδοξοι, θα ξεκινήσουμε τις έρευνες στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και της Κύπρου»…. / IBNA