Η ΕΕ κήρυξε τη διαδικασία ελέγχου της ετοιμότητας της πΓΔΜ και της Αλβανίας για ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η ΕΕ κήρυξε τη διαδικασία ελέγχου της ετοιμότητας της πΓΔΜ και της Αλβανίας για ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία ελέγχου της ετοιμότητας της πΓΔ της Μακεδονίας και της Αλβανίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019, των δύο χωρών αυτών με την ΕΕ.

Την έναρξη της διαδικασίας αυτής ελέγχου κήρυξε ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Johannes Hahh, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια και τα Τίρανα.

O Johannes Hahh, σε δηλώσεις του από τα Σκόπια, σημείωσε ότι ο έλεγχος αυτός θα επιτρέψει στην πΓΔ της Μακεδονίας και στη Αλβανία να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και την ΕΕ να διαπιστώσει κατά πόσο είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με αυτούς, ιδίως στα κεφάλαια που αφορούν τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσουν οι δύο αυτές ώρες, ο Johannes Hahh ανέφερε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους βασικούς τομείς που προσδιορίσθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πιο συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και των δομών ασφαλείας.

Ο Johannes Hahh συνεχάρη επίσης την πΓΔ της Μακεδονίας για την πρόσκληση που έλαβε  από το ΝΑΤΟ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βορειοατλαντική Συμμαχία, μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Αναφερόμενος στο επικείμενο κρίσιμο δημοψήφισμα στην πΓΔ της Μακεδονίας για την συμφωνία σχετικά με το όνομα, ο Επίτροπος της ΕΕ το χαρακτήρισε ως «μία σημαντική στιγμή για το μέλλον της χώρας» και κάλεσε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους ψηφοφόρους, να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να πάνε να ψηφίσουν…/ IBNA