Ανατροπή σκηνικού στην Ρουμανία: Νέος νόμος «τινάζει» στον αέρα τις έρευνες πετρελαίου

Ανατροπή σκηνικού στην Ρουμανία: Νέος νόμος «τινάζει» στον αέρα τις έρευνες πετρελαίου

Η επιβολή φορολογίας με την οποία η κυβέρνηση της Ρουμανίας προτίθεται να επιβαρύνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Μαύρη Θάλασσα φαίνεται πως ανατρέπει όλη τη μέχρι σήμερα προσπάθεια ανάπτυξης του τομέα της ενέργειας στην χώρα. Εταιρείες όπως οι αμερικανικές ExxonMobil και PanAtlantic Petroleum, η ρωσική Lukoil, η αυστριακή OMV Petroleum και η ρουμανική Romgaz δηλώνουν πως έχουν να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν, πλέον, νέα -αρνητικά- δεδομένα.

Οι εταιρείες, με βάση την εν λόγω τροπολογία, καλούνται να πληρώσουν προοδευτικά, επιπλέον φόρους επί των πρόσθετων εσόδων τους που θα προέρχονται από την δραστηριότητα τους στην Μαύρη Θάλασσα, την εξόρυξη δηλαδή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ το 50% της συνολικής παραγωγής θα προορίζεται για κατανάλωση στην εγχώρια αγορά της Ρουμανίας.

Στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός ότι η Ρουμανία εξακολουθεί να εξαρτάται από την Ρωσία. Το γεγονός ότι το 50% της συνολικής παραγωγής θα παραμένει στην Ρουμανία σημαίνει ότι η χώρα αποκτά την ανεξαρτησία της στον τομέα της ενέργειας» δήλωσε ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Liviu Dragnea, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα για την Ρουμανία «χάρη σε αυτό τον νέο νόμο θα ανέλθουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ».

Η επιχειρηματική κοινότητα – Romanian Black Sea Titleholders Association – RBSTA- από την πλευρά της επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι «πιστεύουμε ότι η τροπολογία που εγκρίθηκε θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ρουμανία και θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις στην Μαύρη Θάλασσα, με άμεση συνέπεια την μείωση της δυνατότητας πρόσθετης παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή».

«Κάθε επενδυτής θα πρέπει να λάβει μια επενδυτική απόφαση, αλλά μετά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, θα είναι δύσκολο για έναν επενδυτή να λάβει μια θετική επενδυτική απόφαση. Είναι πολύ σημαντικό για τις επενδύσεις να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς καθ’ όλη την διάρκεια της επένδυσης» δήλωσε ο επικεφαλής της Exxon Romania, Richard Tusker.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της αυστριακής OMV Petroleum, Cristina Verchere, η οποία επεσήμανε πως «η νέα τροπολογία θα μας απομακρύνει από την υιοθέτηση μιας θετικής επενδυτικής απόφασης»…. / ΙΒΝΑ