Εν αναμονή δύο αναβαθμίσεων και μιας εξόδου

Εν αναμονή δύο αναβαθμίσεων και μιας εξόδου

Νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αναμένεται σε περίπου 25 ημέρες, αυτή τη φορά από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, με πιθανό rating στο Β+ από Β σήμερα. Όπως όλα δείχνουν, το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε έκδοση 10ετούς ομολόγου. Η έκδοση αυτή αναμένεται ανεξαρτήτως του αν θα ανακοινωθεί ή όχι αναβάθμιση την ερχόμενη Παρασκευή από την Standard and Poor’s, οπότε, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο τού οίκου, προγραμματιζόταν η δημοσιοποίηση αξιολόγησης.

Άλλωστε, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει παγιωθεί κάτω του 4% τον τελευταίο καιρό και μάλιστα δείχνει σημεία σταθεροποίησης, στο πεδίο του 3,85% εδώ και τρεις συνεδριάσεις, επίπεδο στο οποίο και έκλεισε την Παρασκευή και άνοιξε σήμερα το πρωί. Αυτό δείχνει σημάδια ωρίμανσης μιας αγοράς που κατά κανόνα εμφάνιζε απότομες αυξομειώσεις.

Στο ζήτημα της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου αναφέρεται και δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, για περισσότερα από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα κατάφερνε να επιβιώνει χορηγήσεις δανειακών κεφαλαίων των εταίρων της στην ευρωζώνη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα προγράμματα βοήθειας λήγουν σε πέντε εβδομάδες. Μετά, η χώρα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί και πάλι από τις κεφαλαιαγορές, αναφέρει η Handelsblatt.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων. Χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, η χώρα θα χρηματοδοτείται πλήρως έως τα μέσα του 2022. Αλλά, όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν επ’ αυτού: η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει τόσο πολύ. Η χώρα πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην αγορά με δοκιμαστικές εκδόσεις.

Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εκδώσει ήδη πριν την λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, ένα κρατικό ομόλογο με λογικούς όρους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία.

Θετικό σημάδι είναι και το ότι οι επενδυτές δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, όπως δείχνει και το παράδειγμα του ΟTE…. / IBNA