Τηλεφωνική συνομιλία Trump-Erdogan: Θα δώσουν Patriot οι Η.Π.Α. στην Τουρκία;

Τηλεφωνική συνομιλία Trump-Erdogan: Θα δώσουν Patriot οι Η.Π.Α. στην Τουρκία;

Tηλεφωνική συνομιλία 15 λεπτών είχαν ο Donald Trump με τον Recep Tayyip Erdogan.  Η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες έγινε λίγο πριν την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Vladimir Putin, στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δυο άνδρες μίλησαν για θέματα που προέκυψαν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και για τις εξελίξεις στην Συρία. Eντύπωση προκάλεσε η αναφορά πως έγινε συζήτηση για θέματα «δικαιοσύνης». Στην Άγκυρα υπάρχουν εικασίες πως ενδέχεται να έχει γίνει συζήτηση σχετικά με τον πάστορα που κρατείται στις φυλακές της Τουρκίας, αλλά και για τον Fethulah Gulen, ο οποίος ζει στις Η.Π.Α. και η Τουρκία έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοσή του, καθώς θεωρείται πως οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι δυο άνδρες δεσμεύθηκαν να αναπτύξουν καλύτερες διμερείς σχέσεις και να βρεθεί λύση στα εκκρεμή ζητήματα.

Λίγες ώρες μετά την συνομιλία, το απόγευμα, μεταδόθηκε η είδηση πως οι Η.Π.Α. αρχίζουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

Η δήλωση της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις, Tina Kaidanow

Η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του State Department που βρίσκεται σε έκθεση αεροναυπηγικής, η οποία διεξάγεται στη Μεγάλη Βρετανία, φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους  πως το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία και «προσπαθεί να δώσει στους Τούρκους μια ιδέα για το τί μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με τους Patriot».
Παράλληλα, αναφέρει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon ανακοίνωσε την έναρξη αυτών των συζητήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu έχουν  δηλώσει πως η Τουρκία αποφάσισε την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 έπειτα από πολλά εμπόδια που έχουν τεθεί στο παρελθόν για το σύστημα Patriot…. / ΙΒΝΑ