Η Κύπρος αναζητά αέριο – Πρόταση για νέο αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Κύπρος αναζητά αέριο – Πρόταση για νέο αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου σχεδιάζει να απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία, σε μία προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης της από το πετρέλαιο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters του προέδρου της ΔΕΦΑ (Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου – Natural Gas Public Company – DEFA), Συμεών Κασσιανίδη.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική Energean Oil & Gas, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, ανακοίνωσε ότι προσφέρεται να κατασκευάσει αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Karish and Tanin, εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, προς την Κύπρο, διαθέτοντας 0,5 – 1 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Σημειώνεται ότι οι ανάγκες της Κύπρου ανέρχονται σε 1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Το ακριβώς επόμενο διάστημα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Συμεών Κασσιανίδη, θα ανακοινωθεί, επισήμως ,πρόσκληση για την «εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια φυσικού αερίου» και «στο πλαίσιο αυτό, κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία, δύναται να εκφράσει το ενδιαφέρον της». «Η ΔΕΦΑ – όπως επισημάνθηκε- θα προσκαλέσει στο επόμενο στάδιο, που είναι αυτό της υποβολής προτάσεων, όλες τις εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις».

Η Κύπρος καλείται, βάσει των απαιτήσεων της Ε.Ε., να αντικαταστήσει το αργό πετρέλαιο με φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020 προκειμένου να αποφύγει την επιβολή σημαντικών προστίμων αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων.

Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα αυτό αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της εμπορικής αξιοποίησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η ΔΕΦΑ εξετάζει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον- το ενδεχόμενο να στραφεί προς την επιλογή της εισαγωγής LNG και την εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου (FSRU), η νέα πρόταση από την πλευρά της ελληνικής εταιρείας φαίνεται πως θα επιβάλει τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων…   …. / IBNA