Ξεκινούν οι διαδικασίες για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για το όνομα

Ξεκινούν οι διαδικασίες για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για το όνομα

Ξεκινούν την εβδομάδα που μας έρχεται οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πΓΔ της Μακεδονίας σχετικά με την συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev δήλωσε ότι θα ζητήσει να συμμετέχει στις διαδικασίες και η αντιπολίτευση, προκειμένου να καθοριστεί το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση του Zoran Zaev θέλει το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία για το όνομα να συνδέεται και με την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει το ερώτημα στο δημοψήφισμα να διατυπωθεί περίπου ως εξής: «Είστε υπέρ της συμφωνίας για το όνομα, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ή κατά;». Ένα τέτοιου τύπου ερώτημα, θεωρούν στην κυβέρνηση, ότι θα ήταν αρκετά δελεαστικό, προκειμένου όλο και περισσότεροι να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα υπέρ της συμφωνίας.

Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Hristijan Mickoski, το οποίο έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, υψώνει τους  τόνους και τις κατηγορίες εις βάρος του Zaev για «ξεπούλημα των εθνικών συμφερόντων» της χώρας. Την ίδια στιγμή ζητά το ερώτημα στο δημοψήφισμα να είναι απλό (π.χ είστε υπέρ ή κατά της συμφωνίας) και να μην συνδέεται με την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Μάλιστα, το κόμμα του Hristijan Mickoski δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του εάν θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να περιπλέξει αρκετά την κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, για να θεωρηθεί έγκυρο ένα δημοψήφισμα απαιτείται το ποσοστό συμμετοχής σε αυτό να ξεπεράσει το 50%.

Με δεδομένο ότι η χώρα έχει περίπου 2,1 εκατ.κατοίκους, εκ των οποίων πάνω από 300.000 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και το εκλογικό σώμα ανέρχεται στο 1,8 εκατ. ψηφοφόρους, ο κίνδυνος να αποτύχει το δημοψήφισμα, λόγω μη επαρκούς ποσοστού συμμετοχής, είναι υπαρκτός, ιδίως αν η αντιπολίτευση μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα.

Πάντως ο Zoran Zaev εμφανίζεται σίγουρος ότι το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο δρομολογείται για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα ξεπεράσει το 50% και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.

Το δημοψήφισμα αυτό για τη συμφωνία με την Ελλάδα αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Τα δημοψηφίσματα στην πΓΔ της Μακεδονίας προκηρύσσονται από την Βουλή, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών. Η κυβέρνηση του Zaev διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επομένως για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος δεν θα υπάρξει πρόβλημα./ΙΒΝΑ